A sikeres fogyókúra a szervezet megismerésével kezdődik.........
A fogyókúrának a célja kettős: Először, nyílvánvalóan, a feleslegtől való megszabadulás. A másik célja kicsit összetettebb, de könnyen érthető. A szervezetünk tehermentesítése, és egy optimális állapot létrehozása, és fenntartása.
Az egészséges táplálkozás ezt az utolsó célt megvalósítja, a fogyókúrához pedig személyre szabott diéta kell. A személyre szabott azt jelenti, hogy figyelembe kell venni a szervezet napi igénybevételét, és jelenlegi állapotát. Mivel a felhasznált energia fontos, hogy ellásuk a napi teendőket. Tehát nem lehet azonfigyelmünk, hogy máshogy étkezünk, éhezünk, és esetleg szédelgünk stb.
A korábbi írásokban többször emlegettem az Atkins diétát. Most röviden leírom ennek okát. A szénhidrátot nagyon alacsonyan tartja, a napi szokásos tizedén, ennek az az oka, hogy a szervezetnek elő kell varázsolnia a hiányzó mennyiséget, így a zsírszövetekhez nyúl. Kb 2-3 hét alatt a szervezet elegendő zsírbontó enzimet kezd termelni, és mondhatjuk "újra megtanulja kezelni a testet". Ez egy alpvető képessége a testnek, de a rossz táplálkozás miatt "ellustult". További okok: a fehérje bevitelt nem korlátozza, így biztosan nem lesz éhség érzet. Annyit ehetsz, amennyit akarsz. A diéta során a szénhidrát függőségeket megtöri, nem fog hiányozni a kenyér, csokoládé, kóla stb.
Nagyon könnyen végig lehet csinálni, és ezután az állapot fenn tartása sokkal egyszerübb, mint a kinzókúráknál, ahol hetekig éhezni kell. Ezután - amikor a fogyókúrának vége - jól bepótoljuk a kiesett mennyiséget. Szóval olvass az Atkinsről, érdemes, kiadott könyv formájában is létezik, rengeteg receptel.
Mire ügyelj a fogyókúra során!
Számos fogyókúra létezik, és van amelyik megterheli a szervezetet. Mivel egyébként is le van terhelve, ez nem túl szerncsés. Azok a beavatkozások, amelyek fizikailag szüntetik meg a problémát, haszontalanok. Nem az okot kezelik. Ha valaki azért hízik, mert szénmidráton él, akkor hiába megy el zsírleszívásra, egy ideig talán jól néz ki, de a táplálkozásával van a baj.
Ha a szervezeted hozzászokott a rendszeres táplálkozáshoz, akkor ettől hírtelen nem jó eltérni, mert jelezni fog, és ez nehézzé teszi bármelyik módszer végzését.
A fogyókúra nem olyan, amit elvégzünk, és kész. A kúra végén gondolni kell arra, hogyan tudjuk fenn tartani az állapotot anélkül, hogy ez megterhelő lenne. Akár pénzben is. Bizonyos ételek adalékanyagai is tartalmaznak olyan kémiai anyagokat, amelyek a táplálék bizonyos felszívódását megakadályozzák. Vagy tönkre teszik a vitaminokat. Tudom nem egyszerű az adalékok alapján összeválogatni, milyen ételek jók. Ezért a következőt javaslom: Egy normál bevásárlás után, nézd át őket, először elég egy-két terméket megnézni. Például a vajat. Keress olyat, ami a legkevesebb, és legártalmatlanabb anyagokat tartalmazza, ezután ezt a márkát használd! Szép lassan kialakíthatod azt a termék kört, amit nyugodtan használhatsz.
A fogyókúra kiemelkedõ segítõtársa a lédús gyümölcs, egyben az egészséges táplálkozás alapköve. Az alma kiváló tisztítószer és vitamin forrás.
Fogyókúrázáskor ne a lemondásra koncentráljunk, hanem a másra, ami egyúttal egészséget, jó közérzetet, fogyást jelent. Nem az evés az ellenségünk, hanem az éhség. Az evés igenis okozzon gyönyörűséget testnek, léleknek!