Vitamin |
Forrásai |
A (retinol) |
Répa, paradicsom, spenótlevél, brokkoli, sárgabarack, áfonya, cékla, sárgadinnye, csipkebogyó, zeller, petrezselyem, kelkáposzta, fokhagyma |
B1 (tiamin) |
Olajos magvak, gesztenye, búzacsíra, paradicsom, uborka, répa |
B2 (riboflavin) |
Gabonafélék, búza, kukorica, burgonya, sörélesztő, saláta, káposzta, aszalt szilva |
B3 (niacin) |
Minden nyers zöldség, karalábé, paradicsom, füge, szilva, dió |
B5 (pantoténsav) |
Narancslé, búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak |
B6 (piridoxin) |
Burgonya (héjában sütve), búzacsíra, napraforgó, káposzta, vöröshagyma |
B12 (cianokobalamin) |
Sörélesztő, búza, malátaméz, barnarizs, szójalecitin, tengeri algák |
BC (folsav) |
Zöld levelek, sörélesztő, hántolatlan gabonák, répa, sárgabarack |
C (aszkorbinsav) |
Citrusfélék, csipkebogyó, fejes káposzta, nyers petrezselyem, paradicsom |
D (kalciferol) |
Zabpehely, búzacsíra, hidegen sajtolt olaj, sörélesztő |
E (tokoferol) |
Olajos magvak, szójaolaj, búzacsíra, brokkoli, kelbimbó, spenót, gabonafélék |
F |
Növényi olajok, olajos magvak, búzacsíra, avokádó |
H (biotin) |
Dió, sörélesztő, barnarizs, mák, mogyoró, lencse, ribizke |
K |
Csalán, lucerna, szójaolaj, pórsáfrány, tengeri hínár |
P |
Citrusfélék, szőlő, sárgabarack, paprika, szeder, cseresznye, hajdina |
U |
Csalán, nyers káposzta, káposztalé |
Nyomelem |
Forrásai |
Cink (Zn) |
Rozscsíra, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, csalán |
Foszfor (P) |
Lecitinek (szójalecitin), sörélesztő, szárított gyümölcsök |
Jód (I) |
Kivi, dió, almamagház, hagyma, tengeri algák, pl. agar-agar |
Kálcium (Ca) |
Búza, szezámmag, csalán, káposzta, petrezselyem, narancs, mandarin, hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió, napraforgó |
Kálium (K) |
Rozs, citrusfélék, paradicsom, vízi torma, menta, napraforgó, banán, burgonya |
Króm (Cr) |
Hántolatlan gabonafélék, zöldab, fejes saláta, káposztafélék |
Magnézium (Mg) |
Zab, csalán, füge, citrusfélék, kukorica, olajos magvak, alma |
Mangán (Mn) |
Zöld levelek, borsó, répa, diófélék, gabonafélék |
Nátrium (Na) |
Árpa, cékla, sárgarépa, articsóka |
Réz (Cu) |
Csalán, szárazbab, borsó, búza, szilva |
Szelén (Se) |
Lilahagyma, spárga, búzacsíra, búzakorpa, paradicsom, brokkoli |
Vas (Fe) |
Erdei szamóca, mák, csalán, őszibarack, dió, bab, spárga, zabpehely |